CBW, zeker van uw aankoop

Europees product van hoge kwaliteitEuropees product van hoge kwaliteit

Al onze producten worden in Europa geproduceerd. Hierdoor garanderen we u A-kwaliteit onderdelen zoals mechanisme, binnenwerken en materialen.

Lees meer
Gratis kleurstalenGratis kleurstalen

Bij Topjaloezieën.nl kunt u makkelijk GRATIS kleurstalen bestellen. Zo kunt u nog beter bepalen welke kleur raamdecoratie het beste bij uw huis/inrichting past. De kleurstalen zijn met 1-2 werkdagen bij u thuis.

Lees meer
5 jaar garantie5 jaar garantie

U krijgt 5 jaar garantie op alle producten. Dit geldt voor het mechanisme en binnenwerken.

Lees meer
Gratis bezorging (in NL)Gratis bezorging (in NL)

Bestellingen in Nederland worden GRATIS bij u thuis geleverd door onze vervoerder NE Distriservice. Voor Belgische klanten bedragen de verzendkosten € 12.95 per bestelling.

Lees meer
      10-15 werkdagen levertijd*

    10-15 werkdagen levertijd*

Uw bestelling wordt binnen 10-15 werkdagen bij u thuis bezorgd. M.u.v. gordijnen.

Lees meer
arrow-down
Inklappen

Zeg maar dag tegen stoffige gordijnen: een gids voor het reinigen van gordijnen

Gordijnen lijken vaak puur functioneel, maar vergis je niet: gordijnen zijn een van de belangrijkste elementen in ons interieur. Ze verdienen dus best een beetje liefde en aandacht!

Of de gordijnen nu gebruikt worden om privacy te bieden, licht tegen te houden, of om gewoon een gezellige sfeer te creëren, gordijnen worden dagelijks blootgesteld aan stof, vuil en andere verontreinigingen. Het is dan ook geen wonder dat gordijnen na verloop van tijd stoffig kunnen worden en er grauw uit kunnen zien. Gelukkig is er een oplossing om onze gordijnen er als nieuw uit te laten zien: regelmatig reinigen. In deze gids vind je handige tips en trucs voor het reinigen van je gordijnen, zodat je gedag kunt zeggen tegen stoffige gordijnen!

Kunnen de gordijnen in de wasmachine?

Afhankelijk van het materiaal kunnen gordijnen in sommige gevallen gewoon in de wasmachine gewassen worden.

 • Als je wasmachine een handwasprogramma heeft, is het aan te raden om deze te gebruiken omdat dit programma speciaal gemaakt is voor kwetsbare stoffen en ze niet zal beschadigen.

 • Als je wasmachine geen handwasprogramma heeft, kies dan voor een koud programma met een lage centrifugesnelheid.

 • Gebruik een standaard wasmiddel.

 • Als je bang bent dat het materiaal zal krimpen, was de gordijnen dan met de hand om risico's te vermijden.

Als je gordijnen gewassen kunnen worden, kun je ze het beste wassen op een lauwwarme temperatuur, bij voorkeur op een fijnwasprogramma. Voeg een mild wasmiddel toe dat geschikt is voor delicate stoffen. Vermijd het gebruik van wasverzachter, omdat dit de stof kan beschadigen en de vezels kan verzwakken.

Als je de gordijnen in de wasmachine doet, is het het beste om ze te wassen met een kleine lading, zodat ze niet in elkaar verstrikt raken. Hang de gordijn na het wassen op als ze nog vochtig zijn. Zo voorkom je kreukels. Het is belangrijk om de gordijnen niet bloot te stellen aan direct zonlicht of hittebronnen, omdat dit de stof kan beschadigen en verkleuren.

Gordijnen wassen met de hand

Kunnen je gordijnen niet in de wasmachine gewassen worden? Dan kun je de gordijnen wassen met de hand. In veel gevallen lijkt het in eerste instantie makkelijker om gordijnen in de wasmachine te stoppen, maar een handwas verkleint wel het risico op krimpen. Ook is een handwas de beste keuze voor kwetsbare materialen zoals katoen en zijde. Vooral lichte gordijnen zijn hiervoor geschikt, omdat zware materialen te veel water opnemen en het ontzettend lang duurt voor ze droog zijn. Controleer daarom altijd het wasetiket voordat je begint met wassen.

Gordijnen reinigen met stoom

Je kunt je gordijnen ook reinigen met stoom. Gebruik hiervoor een goede stoomreiniger met een opzetstuk dat bedoeld is voor bekleding. Hoe ga je te werk?

 • Begin altijd bovenaan en werk langzaam naar de onderkant van het gordijn.

 • Als je merkt dat het materiaal vochtig wordt, houd het apparaat dan iets verder van het gordijn af.

 • Wees altijd voorzichtig bij gebruik van een stoomreiniger: lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en pas op dat je je niet verbrandt aan de hitte van de stoom. Draag daarom voldoende beschermende kleding!

Bij stoomreinigen kunnen de gordijnen gewoon op hun plek blijven hangen. Super handig voor het schoonmaken van zware gordijnen die moeilijk van de gordijnrails af te krijgen zijn.

Hoe je je gordijnen na het wassen weer droog krijgt

Je gordijnen laten drogen na het wassen? Laat je niet verleiden door de droger. Door de ronddraaiende beweging van het apparaat kunnen er kreukels veroorzaakt worden die je er zelfs niet met een strijkbout uit krijgt. De beste manier om gordijnen te drogen, is door ze buiten te hangen. Het liefst op een plek waar veel wind is en waar zonlicht wordt vermeden. Door de gordijnen op een natuurlijke manier te drogen worden de kreukels beperkt.

Tips voor het schoonhouden van je gordijnen

Er zijn verschillende manieren waarop je je gordijnen kunt reinigen. Hieronder worden een aantal tips benoemd om je te helpen:

 • Reinig regelmatig: door je gordijnen regelmatig te reinigen, houd je de stof in goede conditie en zorg je ervoor dat de gordijnen langer meegaan.

 • Stofzuig regelmatig: door het regelmatig verwijderen van stof en vuil kun je voorkomen dat deze zich ophopen in de stof.

 • Probeer geuren te beperken: blijft de geur van koken vaak hangen? Laat de gordijnen dan regelmatig luchten. Hang ze een aantal uur buiten in de wind om ze weer lekker op te frissen!

In deze gids hebben we verschillende tips en trucs gedeeld voor het reinigen van je gordijnen. Of je nu je gordijnen in de wasmachine wilt wassen of ze gewoon wilt stofzuigen, er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je gordijnen er weer als nieuw uitzien. Dus zeg maar dag tegen stoffige gordijnen en verwelkom frisse en schone gordijnen in huis!

Wil je meer tips? Bekijk dan onze inspiratie pagina.

Gratis inmeetafspraak